Att tänka på i kampen om lunchbesökarna

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer

 

 

Den som driver lunchrestaurang klurar förstås ständigt på hur kampen om lunchbesökarna ska vinnas. Det allra mest uppenbara svaret är rimligtvis att erbjuda mat som folk vill ha. Lunchrestaurangens huvudprodukt är mat, och det allra säkraste sättet att gå miste om kunder är att erbjuda torftig eller direkt oaptitlig mat. För den majoritet som inte vill gå miste om kunderna är det därmed lämpligt att erbjuda mat som många människor tycker om.

En annan central faktor är givetvis priset. På samma sätt som kunderna kommer att välja bort din restaurang om de inte gillar den mat som erbjuds, lär du få se dig bortvald om andra alternativ uppfattas som mer prisvärda.

Egentligen är det ju inte svårare än så. Det gäller att erbjuda den bästa produkten till det bästa priset, sådan är den krassa verkligheten för alla som önskar besitta gedigen konkurrenskraft.

Enkelt, tydligt och helt sant. Men kanske en aning förenklat. Den som gillar att problematisera förenklade budskap kan fråga sig vilka andra parametrar som är av betydelse i kampen om lunchbesökarna?

 

Vad heter du mer än August?

Karlsson på takets fråga till ”Lillebror” var obegriplig. Vi hoppar därför över den funderingen till förmån för den mer begripliga frågan: Vad säljer du mer än mat?

Låt oss ta avstamp från följande antagande. Den som lämnar sin arbetsplats för att köpa lunch på en lunchrestaurang gör det vanligtvis till följd av:

  1. Bekvämlighet. Lockelsen i att slippa laga, frakta och ”mikra” gör att man står beredd att öppna plånboken och köpa lunch ”ute”.
  2. En vilja till miljöombyte/socialt umgänge. Lunchen ses som en möjlighet att komma ifrån jobbet en liten stund och sitta ner med ett trevligt sällskap och äta en bit mat.

Om detta antagande är korrekt bör svaret på frågan (inte den om August, den andra) vara bekvämlighet och en trevlig upplevelse. För se till att dessa ”värden” står till konsumenternas förfogande kan det vara intressant att reflektera över hoten. Vad riskerar att hindra er från att erbjuda det kunderna vill ha?

 

”Fullt-hus-paradoxen”

Naturligtvis önskar de flesta restauranger bli så välbesökta som möjligt. Rikligt med gäster är ett tecken på att saker och ting står rätt till och att goda ekonomiska resultat är att vänta. Så vad är problemet? 

Att ett ”fullt hus” snart riskerar att stå i vägen för både bekvämligheten och trevnaden.

Ta vår kund MattiasMat som exempel. Innan samarbetet med Microdeb trädde i kraft betalade drygt 90 % av deras gäster med vanliga bankkort. Genom en interngranskning av betalsteget fann man att varje transaktion tog mellan 10 och 20 sekunder. Kontentan av det är att gott om gäster riskerar att leda till långa och tröga köer. 

Och är det något som varken uppskattas av den som vill ha en trevlig lunchpaus eller den bekväme är det långsamt köande. Alltså kan ett ”fullt hus” vara en första indikation på att ni snart kommer att drabbas av ett bakslag i kampen om lunchköparna. Paradoxalt, eller hur?

Om det finns en lösning på paradoxen? Lita på det!

 

 

Läs vad Microdeb kan göra för just er

klicka på det område du är verksam inom

 

 

Näringsliv & organisation
– Enkel hantering, fler affärsmöjligheter
 
– Automatisera representationshantering
 
– Öka merförsäljning genom lojalitet
 
– Förbättra beställningsmöjligheter
 
 
 
 
 
 
 
 

Restaurang, event & catering
– Merförsäljning och ökad kundlojalitet
 
– Förskottsintäkter med presentkort
 
– Obemannade kassor för kortare köer
 
– Förenkla beställningsförfarande
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Regioner & sjukvård
– Förenkla köp & öka lönsamhet
 
– Minska köer i personalcafé-/restaurang
 
– Eliminera stress för sjukhuspersonal
 
– Minska antalet resurser
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kommun, skola & äldrevård
– Eliminera kuponger & manuella listor
 
– Effektivisera fakturahantering
 
– Automatisera interna debiteringar
 
– Loggning av pedagogiska måltider
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[gravityform id="1" title="false" description="false" ajax="true"]